Press | Moj Kiosk

Press

Kompanije nastavljaju da pomažu

21.05.2014.

RTB Bor je u konsultaciji sa Štabom za vanredne situacije kupio i u poplavljeni Obrenovac poslao 100 pumpi za ispumpavanje vode sa manje pristupačnih mesta.

Reč je u pumpama malog kapaciteta koje crpe 10 litara u sekundi i za sat vremena mogu da ispumpaju 35 kubnih metara vode iz, recimo, podruma zgrada i kuća.

Pumpe su u utorak uručene obrenovačkoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici. Kombinat bakra je kao prvu pomoć u vanrednoj situaciji u Srbiji zbog elementarne nepogode i poplave Obrenovčanima uputio pomoć u hrani, piću, ćebadima i čamcima, a u odbrani Šapca je, u dogovoru sa Sektorom Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, učestvovalo i pedesetak rudara iz Bora.

Mehanizacija kojom raspolaže RTB, kao i ljudstvo, i dalje su u pripravnosti da odmah pruže pomoć prema planu i potrebama Štaba za vanredne situacije. "Apelujemo i na ostale društveno odgovorne kompanije u Srbiji da, koliko je to u njihovoj moći, pomognu Srbiji da što pre sanira posledice zlehude vodene pošasti", puručili su iz RTB-a.

Huawei Technologies, jedna od vodećih svetskih IKT kompanija, izdvojila je tri miliona dinara za pomoć lokalnim vlasitima u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju u proteklih deset dana.

Sosijete ženeral banka najavila je da će donirati finansijsku pomoć od 10 miliona dinara, koja će biti uplaćena na račun Vlade Srbije otvoren za tu svrhu.

Sredstva će biti usmerena za pomoć ugroženima u poplavama, kao i za sanaciju štete. Donacija će biti realizovana u okviru humanitarne akcije "Teleton", koju 25. maja organizuje RTS.

Zaposleni te banke pokrenuli su akciju prikupljanja humanitarne pomoći i novčanih priloga za građane ugrožene u poplavama, kako bi pomoć što pre stigla do svih onih kojima je potrebna, navodi se u saopštenju.

Banka je otvorila namenski tekući račun - dinarski i devizni Sosijete ženeral solidarnost, na koji će zaposleni u filijali u Srbiji, ali i iz cele Sosijete ženeral grupe, uplaćivati sredstva za pomoć ugroženima.U saradnji sa Crvenim krstom Srbije u svim objektima Metro Cash & Carry u Srbiji od danas su postavljeni punktovi za prikupljanje pomoći za nastradale od poplava.

Kupci i radnici Metroa će na ovim punktovima moći da doniraju najpotrebnije stvari: vodu, sredstva za higijenu, hranu, posteljinu, igračke... Sva pomoć prikupljena na ovaj način istog će dana biti poslata u magacin Crvenog krsta, a odatle prihvatnim centarima.

Punktovi su formirani u svim objektima Metroa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Užicu, Požarevcu i Šapcu.

Sberbanka Srbije je za stanovništvo sa poplavljenih područja obezbedila, hranu za bebe, konzerviranu hranu i sredstva za higijenu u vrednosti od 2,5 miliona dinara. Ovaj kontigent robe će biti isporučen Crvenom krstu na lokaciju na kojoj je trenutno najpotrebniji.

Sberbanka Srbije je ukinula naknadu na sve uplate i prenose sredstava na račune za pomoć nastradalima u poplavama i otklanjanja posledica poplava.

Pozivu Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti odazavao se veliki broj agencija koje su uplatile sredstava na račune ugroženih i obezbeđuju smeštaj bez provizije ljudima kojima je neophodan, saopštila je danas Privredna komora Srbije.

Zaposleni u agencijama su se i lično angažovali u odbrani od poplava, obezbeđivanju odeće i hrane, a uputili su poziv i vlasnicima čiji su stanovi slobodni, a koji žele i mogu da na određeni period prihvate evakuisane ljude iz poplavljenih područja, prvenstveno iz Obrenovca.

Odziv vlasnika stanova je veoma dobar, kao i ljudi koji su spremni da prihvate evakuisane u svoje domove, pa i sobe. Za te usluge, agencije su se solidarno odrekle provizije. Agencijama su se javljali i građani spremni da plate kiriju ljudima kojima je potreban smeštaj.Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB) uplatilo je donaciju u iznosu od milion dinara na račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplave, a na poziv JRB odazvao se i veliki broj poslovnih partnera, koji su pomogli finansijski i nabavkom vode, hrane i drugih stvari potrebnih postradalima.

Od trenutka proglašenja vanredne situacije, JRB je kao najveća državna kompanija u toj oblasti, stavilo sve raspoložive kapacitete i resurse u funkciju odbrane zemlje od poplava, saopšteno je iz kompanije.

Direktorka JRB-a i predsednica Grupacije za rečno brodarstvo Privredne komore Srbije, Biljana Čvertkov, rekla je da su brodovi "Stig", "Raška" i "Kumanovo" snabdeveni gorivom i sa kompletnom posadom spremni za intervencije i stavljeni na raspolaganje policiji i Lučkoj kapetaniji.

U akciji odbrane Šapca i Sremske Mitrovice angažovano je 10 upravljača čamcima. JRB je tokom vikenda obezbeđivalo hranu i vodu za sve one koji su u Makišu punili džakove peskom, među kojima je bilo nekoliko desetina njihovih kolega.

Izdavačko preduzeće "Prosveta" uplatilo je na račun Vlade Srbije novčana sredstva namenjena pomoći postradalim područjima od poplava i doniralo knjige za decu i odrasle u prihvatnim centrima.

Više od sedamdeset naslova knjiga za decu i odrasle, izdanja "Prosvete" upućene su preko Narodne biblioteke Srbije i biće stavljene na raspolaganje onima koji se nalaze u privremenim smeštajima, ili biti dodeljene bibliotekama čiji je knjižni fond oštećen u poplavama.

Pored Izdavačkog preduzeća "Prosveta", pomoć je uputila i Direkcija FEST-a, uplatila je milion dinara na namenski račun grada Beograda za pomoć nastradalima u poplavama.

Akademija inženjerskih nauka Srbije nudi vladi i drugim ustanovama učešće u pravljanju planova sanacije šteta od poplava, kao i učešće u kasnijim planovima za trajnija rešenja za elementarne nepogode.

Ta akademija je saopštila da ima u svom članstvu skoro 200 stručnjaka - naučnika iz svih inženjerskih oblasti - građevine, elektrotehnike, mašinstva, tehnologije i metalurgije, biotehnike, rudarstva i geologije.

Makedonska kompanija “Pelisterka” odazvala se pozivu Vlade Srbije za slanje pomoći ugroženim područjima naše zemlje koja su ovih dana zahvaćena poplavama sa katastrofalnim posledicama i poslala 10 šlepera sa 225.000 litara flaširane vode.

Kompanija Petrobart AVIA je donirala jednu cisternu sa gorivom vrednosti pet miliona dinara vojsci Srbije.

AVIA International otvorio je u sredu, preko firme Petrobart, poseban račun na koji će članice ovog jedinog brenda nezavisnih naftnih kompanija iz 13 zemalja Evrope, od danas uplaćivati pomoć žrtvama katastrofalnih poplava u Srbiji.

Kompanija Britiš Amerikan Tobako, obezbedila je donaciju robe za stanovnike područja zahvaćenih vodenom stihijom koja se sastoji od 20.000 komada pelena, više od 20.000 litara flaširane vode, 5.000 komada konzervirane hrane, više od 2.000 litara sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, 30 pari čizama, 30 HTZ odela, kao i 2 velika agregata za struju.

Kompanija Centro Štampa Holding (MOJ KIOSK Štampa, Centrosinergija, Centrologistika) izdvojila je pomoć za ugrožene od dva miliona dinara, od kojih je milion dinara upotrebljeno za kupovinu džakova koji su trenutno najpotrebniji, a drugi deo od milion dinara je donacija u proizvodima.

Ta kompanija je ustupila i svoja vozila za prevoz humanitarne pomoći. Neophodna pomoć u vidu odeće, namirnica i novčanih sredstava stiže i od zaposlenih u Centro Štampa Holdingu.

Kompanija MOL Srbija uputila je donaciju od dva miliona dinara Vladi Srbije, a donacija se sastoji se od milion dinara u gorivu, i novčanog iznosa iste visine koji će biti iskorišćen za saniranje posledica velikih poplava.

Preduzeće za proizvodnju, transport i trgovinu "Ineks Morava" iz Niša uplatilo je na račun Vlade Srbije milion dinara pomoći ugroženima, kao i Industrija grdajevinskog materijala "Mladost" iz Leskovca, koja je takodje uplatila milion dinara na račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima, saopšteno je iz tih preduzeća.

Banka Poštanska štedionica donirala je pet miliona dinara kao pomoć ugroženom stanovništvu u otklanjanju posledica vanredne situacije prouzrokovane poplavom.

Direkcija filmskog festivala Fest uplatila je na račun Grada Beograda milion dinara za pomoć nastradalima u poplavama.

Agencija za privatizaciju saopštila je da je više od 600 preduzeća iz njene nadležnosti do sada prikupilo 17 miliona dinara pomoći za stanovništvo ugroženo polavama.

Agencija je danas uputila preporuku menadžmentu, odnosno svim organima upravljanja preduzeća koja su u statusu restrukturiranja i privatizacije da se, radi pomoći ugroženima, jednokratno odreknu dela svojih mesečnih zarada i naknada.

Dodaje se da su zaposleni službenici Agencije za privatizaciju od svojih zarada izdvojili su 530.000 dinara pomoći koja je uplaćana 20. maja na namenski račun Vlade Srbije.

Preduzeća iz portofolija Agencije za privatizaciju donirala su prehrambenu robu, odeću i obuću, sredstva za higijenu, a tamo gde je moguće data je mehanizacija na raspolaganje kriznim štabovima.

Agencija navodi da je obezbeđeno i 2.000 kreveta za privremeni smeštaj evakuisanog stanovništva i ustupljeno na upotrebu četiri hale Beogradskog sajma.

Industrija obuće Beograd je pripremila za ugrožene 1.400 pari obuće, a preduzeća koja nisu bila u mogućnosti da pruže finansijsku pomoć ugroženima od poplava, su organizovala prikupljanje pomoći u vidu hrane, vode i sredstava za higijenu.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, štetu su pretrpela mnogobrojna državna preduzeća, a poplavom je direktno pogođeno 17 preduzeća, medju kojima je i poljoprivredno preduzeće "Dragan Marković" iz Obrenovca.

Štetu u manjoj meri je pretrpelo još 40 firmi, među kojima ima poljoprivrednih preduzeća i preduzeća iz preradjivačke industrije kod kojih su zbog obilnih padavina uništeni usevi i zasadi. Kako se dodaje u saopštenju, vrednost štete se još ne može precizirati, jer je u toku prikupljanje informacija sa terena, a tačan iznos će se znati nakon procena komisije.

Strukovni sindikat Radio-televizije Vojvodine (RTV) doneo je odluku da uplati 100.000 dinara pomoći postradalima u poplavama.

Javno preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) doniralo je 10 miliona dinara za ugrožene od poplava, saopštilo je to preduzeće.

Ova donacija, kako kažu u EMS-u, predstavlja izraz solidarnosti u teškim trenucima i pokušaj da se olakša situacija ljudima koji su pogođeni nezapamćenom katastrofom.

Od samog pocetka nepogoda, pored najvažnijeg doprinosa u očuvanju sigurnosti rada elektroenergetskog sistema i u najtežim okolnostima, u EMS-u su istovremeno organizovane brojne humanitarne akcije, prikupljene značajne količine pomoći i hrane, u prihvatne centre odneti dušeci, a smeštajni kapaciteti EMS-a stavljeni su na raspolaganje ugroženim porodicama, navodi se u saopštenju.

EMS je naveo da je, kao društveno odgovorna kompanija, uložila sve svoje snage i kapacitete u borbu protiv nesreće koja je zadesila Srbiju.

Srpska asocijacija menadžera (SAM) je za pomoć ugroženima za četiri dana skupila blizu 3,5 miliona evra u novcu i robi, saopštila je danas ta organizacija.

"SAM je pozvala sve članove i njihove kompanije da se odazovu apelu Vlade Srbije i Crvenog krsta Srbije i upute pomoć u novcu i robi najugroženijim opštinama u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, SAM je, kao jedan od pokretača regionalne inicijative SAMIT 100 Biznis lidera Jugoistočne Evrope, uputio još jedan poziv kompanijama iz Srbije i poslovnim udruženjima iz Slovenije, Makedonije i Crne Gori da pošalju pomoć Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i da na taj način, kroz zajedničku privrednu inicijativu, pomognu ugroženom stanovništvu regiona pogođenom poplavama.

"Organizacija (SAM) ovo iznosi u javnost kako bi podstakla i druge privredne subjekte da se odazovu apelima.

Cilj je da zajedno održavamo kontinuitet davanja iz privatnog sektora, koji će imati presudnu ulogu u periodu sanacije i obnove, i sa tim u vezi srpski menadžeri pružaju svu podršku Vladi Srbije u narednom periodu".

Sveobuhvatan spisak kompanija koje su obezbedile pomoć ugroženim delovima Srbije može se naći na sajtu Srpske asocijacije menadžera: www.sam.org.rs, navodi se u saopštenju.

Kompanija Samsung uplatila je 5,787,720 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama na teritoriji Srbije. Pomoć ove kompanije biće u dogovoru sa Crvenim krstom nastavljena i u narednom periodu.

Kineski proizvođač traktora "Ito" (YTO) odlučio je da, kao pomoć poljoprivredi u Srbiji pogođenoj katastrofalnim poplavama, donira dva svoja traktora ili 30.000 dolara, izjavio je danas direktor marketinga "Ito" Grupe za zapadni Balkan Ssu Li.

"Ovih dana je na kineskoj televiziji prikazano u kakvoj je teškoj situaciji Srbija i naš prijateljski srpski narod zbog ovih poplava", rekao je Li novinarima na Poljoprivrednom sajmu, i napomenuo da je u dogovoru sa generalnim direktorom kompanije odlučeno da se na taj način pruži pomoć.

Kompanija "Titan mašineri" će, u saradnji sa strateškim partnerom "Kejsom", tokom 81. Međunarodnog poljoprivrenog sajma i do kraja juna od svakog prodatog kombajna ili traktora donirati 1.000 evra za pomoć postradalima u katastrofalnim poplavama, izjavio je direktor "Titana", Dušan Erdeljan.

Hrvatska prehrambena kompanija "Zvečevo" koja posluje i u Beogradu dostavila je centru za prikupljanje pomoći u Omladinskih brigada svoje proizvode, odnosno 2 tone čokolade u vrednosti od 10 000 evra. Na ovaj način želimo da izrazimo svoju solidarnost i damo svoju podršku svim građanima koji su pogođeni ovom nezapamćenom prirodnom katastrofom.

Kompanija Lafarž otpremila je više od 140 šlepera, oko 3550 tona peska, za Sremsku Mitrovicu, Mačvansku Mitrovicu, Kupinovo, Obrenovac (TENT), Morović u okviru svojih aktivnosti podrške borbi protiv poplava, a u robi i novcu je donirala ugroženima više od 7,5 miliona dinara.

Kako je danas saopštila Francusko-srpska privredna komora, zaposleni u beočinskoj fabrici cementa, njih oko 700 volontera, neprestano su tokom 48 sati punili džakove peskom da bi bedemima odbranili ugrožena područja. Lafarž je, pored pomoći u vidu hrane i neophodnih stvari za unesrećene u prihvatilištima, koje su prikupili zaposleni, kao firma do sad donirao, što u novcu, što u robi, preko 7.500.000 dinara. Iz Francusko-srpske privredne komore javljaju da su francuske kompanije u Srbiji do sad donirale više od 20.000.000 dinara, a da se donacije uvećavaju iz sata u sat, jer sredstva počinju da pristižu i iz matičnih kompanija.

Izvor: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=05&dd=21&nav_id=850828