Press | Moj Kiosk

Press

Sve više pomoći iz zemlje i sveta

21.05.2014.

U Srbiju stiže humanitarna pomoć i spasilačke ekipe iz celog sveta kako bi pomogle u saniranju posledica poplava Humanitarnu pomoć, tokom prethodnog dana, uputila su udruženja građana, crkve, srpska dijaspora, opštine, preduzeća iz Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Austrije, Češke.

Opremu i životne namirnice do sada su, navodi se, kao humanitarnu pomoć, uputile Ujedinjene nacije, Ruska Federacija, Azerbedžan, Belorusija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Češka i ona se distribuira preko Crvenog krsta.

Svoju pomoć nesebično pružaju i brojne kompanije i organizacije iz zemlje.

19:27 - IZ RUSIJE 100 TONA POMOĆI

Rusija je dostavila preko sto tona humanitarnog tereta Srbiji, za pomoć postradalima od poplava, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova (MIP) Rusije. Veliki broj ruskih građana želi da pruži pomoć stanovništvu Srbije u prevladavanju posledica elementarne nepogode.

Sakupljanje i prijem humanitarne pomoći od zainteresovanih građana Rusije koordinira ambasada Srbije u Moskvi, navodi se u saopštenju. Minsitarstvo je objavilo da se računi u bankama i druge informacije mogu naći na sajtu ambasade Srbije u Rusiji www.moskva.mfa.gov.rs/rus/

19:00 - POMOĆ UNICEF-A ZA DECU I PORODICE UGROŽENE OD POPLAVA

UNICEF u Srbiji danas je u skladište Crvenog krsta dostavio 2.000 higijenskih paketa i 5.000 ćebadi za decu i porodice koji su evakuisane iz poplavljenih područja i smeštene u privremene prihvatne centre u Srbiji. Osim higijenskih paketa, u kontigentu pomoći nalaze se i dve pumpe za ispumpavanje vode koje će koristiti Sektor za vanredne situacije u Srbiji, Ministarstva unutrašnjih poslova.

17:31 - VUKOVAR: ISPORUČENA POMOĆ SRPSKOG NARODNOG FORUMA

U organizaciji Srpskog narodnog foruma iz Vukovara u ponedeljak je kriznom štabu i Crvenom krstu opštine Šid isporučen prvi kontigent od približno 40 tona hrane, vode, higijenskih i drugih potrepština. Srpski narodni forum u petak namerava uputiti novi kontigent od oko 30 tona pomoći ka Republici Srpskoj. Potrebna pomoć će takođe biti upućena i ugroženom stanovništvu u Republici Hrvatskoj u okolini Županje.

17:27 - KORISNICI MT:S SKUPILI VIŠE OD 50 MILIONA

Korisnici mobilne mreže Telekoma Srbije mt:s donirali su ugroženima u Srbiji više od 50 miliona dinara putem broja 1003.

Korisnici mt:s mreže poslali su na broj 1003, od aktiviranja broja do danas u 14 sati 509.488 poruka i na taj način obezbedili 50.948.800 dinara, saopštio je Telekom Srbija. Ovaj novac namenjen je za pomoć najugroženijim područjima.

Telekom Srbija se zahvalio svojim korisnicima i podsetio da akcija nije završena. Slanjem jednog SMS se donira 100 dinara.

17:24 - JAGODINI SUŠILICE ZA ZIDOVE IZ TURSKE DONACIJE

Potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ambasadror Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj uručili su danas sušilice za zidove za objekte koji su prethodnih dana ugroženi u poplavama u opštini Jagodina.

Predstavnicima kriznog štaba u Jagodini uručeno je 40 sušilica koje je obezbedila turska vlada. Ministar Ljajić je rekao da je to samo deo pomoći ugroženima od poplava i zahvalio se turskoj vladi na pomoći.

17:20 - PRIVREDNA KOMORA: FIRME ŠALjU DONACIJE

Kol centru Kriznog štaba Privredne komore Srbije (PKS) javili su se brojni privrednici koji žele da pruže pomoć u vanrednoj situaciji, a većina je već realizovala svoje donacije, saopšteno je danas iz komore. Među komapnijama iz sektora tekstila, "Znak" iz Pančeva donirao je radna odela i dečju garderobu, "Sandra" iz Požarevca 500 pari cipela, a "Gepard" iz Novog Sada 1.000 pari obuće, košulja, dečje odeće i obuće, dok je AMC donirala posteljinu za evakuisane. Odeću i obuću donirale su kompanije iz Zrenjanina, Smedereva, Sombora, Bele Palanke, Novog Pazara, Beograda i drugih gradova u Srbiji.

Među članicama Udruženja za hemiju PKS, znatna novčana sredstva, sredstva za higijenu i drugu robu donirali su "Tigar ad", "Tigar Tajers", Henkel, Galenika - Fitofarmacija , Izolir, "Nevena", Farmasvis i druge.

Proizvođači i distributeri lekova, koji su takođe članovi udruženja PKS, kontinuirano distribuiraju donacije preko Ministarstva zdravlja, a vrednosti njihovih donacija značjane su i još nisu konačne. "Zeokop" iz Brusa priprema veliku količinu zeolita za dekontaminaciju zemljišta nakon povlačenja vode, a za naredni period donacije spremaju i članovi Grupacije proizvođača građevinskog materijala, dok je Industrija građevinskog materijala "Mladost" iz Leskovca donirala i milion dinara, koliko i Preduzeće za proizvodnju, transport i trgovinu "Ineks Morava" iz Gadžinog Hana.

Među članovima Udruženja za saobraćaj, mnogo je kompanija i privrednika koji su već stavili svoja prevozna sredstva na raspolaganje spasiocima i donirali novac, mada su mnoga od njih pretrpela znatnu štetu od poplava.

Poslovno udruženje Komdel - Grupacija Komdel udruženja za komunalne delatnosti formirala je spiskove mehanizacije svojih članica koja je stavljena na raspolaganje Republičkom kriznom štavu.

Kompanije iz Udruženja za ugostiteljstvo i turizam, pre svega hoteli, stavili su kapacitete na raspolaganje kriznim štabovima.

Evakuisani iz poplavljenih područja smešteni su u beogradskim hotelima "Moskva", "Slavija", Park, Nacional, "Begrad", Palas, Putnik i mnoge druge, dok su članovi Grupacije za nautički turizam na raspolaganje stavili čamce i lično pomogli pri izvlačenju iz poplavljenih područja. Hotel Junior sa Kopaonika donirao je dušeke i posteljinu, a hotel "Izvor" iz Aranđelovca, uz druge vidove pomoći, učestvovaće u rekonstrukciji oštećenih delova manastira Nikolje.

Udruženje za IT sektor, u akciji prikupljanja pomoći za samo 24 sata više je nego udvostručilo sakupljenu cifru, i ona u ovom trenutku iznosi 40 miliona dinara, saopšteno je iz PKS.

17:16 - DRŽAVNA LUTRIJA: UPLAĆEN SAV PRIHOD OD LOTA

Državna lutrija Srbije nastavlja da pomaže ugroženom stanovništvu.Celokupan svoj prihod od uplata za 39. redovno kolo igre na sreću LOTO 7/39, održano 20. maja u iznosu od 5.569.344,00 dinara, Državna lutrija Srbije danas je uplatila na namenski dinarski račun Vlade Republike Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama.

17:15 - GVARNERIJUS: PRVI KONCERT ZA SVILAJNAC

Violinista Jovan Kolundžijai gudački kamerni ansambl Taurunum otvaraju ciklus humanitarnih koncerata 25. maja u Gvarnerijusu! Ciklus koncerata će trajati do kraja juna. Serija koncerata pod nazivom „Prijateljske ruke preko vode“, posvećena je prikupljanju pomoći za gradove koji su najugroženiji u katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju, a koncerti će okupiti naše najtalentovanije i višestruko nagrađivane mlade umetnike Posetioci će umesto kupovine ulaznica, donirati pomoć za određene gradove. Prvi koncert posvećen ježiteljima Svilajnca. 16:23 - SINDIKAT RTV-A DONIRA 100.000 DINARA Strukovni sindikat Radio-televizije Vojvodine (RTV) doneo je odluku da uplati 100.000 dinara pomoći postradalima u poplavama. Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta jednoglasno na sednici Izvršnog odbora Strukovnog sindikata, a novac će biti uplaćen na dinarski račun Vlade Republike Srbije.

16:06 - SAMSUNG UPLATIO 5.787.720 MILIONA DINARA

Kompanija "Samsung" uplatila je 5.787.720 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama. Pomoć ove kompanije biće nastavljena i u narednom periodu.

15:57 - DONACIJE DELTA HOLDINGA VREDNE 250.000 EVRA

Delta Sport će Crvenom krstu i prihvatnim centrima donirati odeću, obuću i veš u vrednosti od 145.000 evra. Pripremljeno je doniranje 20.600 komada veša, 4.100 pari papuča i 4000 majica. Prihvatnom centru na Bežanijskoj kosi donirano je 173 komada posteljine. Danas je u Mali Zvornik upućen kamion sa 7.560 litara vode Aljua Gala. Napredak AD iz Stare Pazove (u sastavu Delta Agrara) uputio je pomoć u stočnoj hrani farmi Dragan Marković u Obrenovcu. Pošiljku čini 10 tona sojinog zrna. Sa ovim donacijama, do sada upućena pomoć Delta Holdinga stanovništvu Srbije ugroženom poplavama dostigla je 250.000 evra. Ta suma biće uvećana za iznos jednodnevne zarade svih zaposlenih. Humanitarne aktivnosti nastavljaju se i narednih dana. 15:47 - IZ KUMANOVA STIGLA POMOĆ VREDNA 25.000 EVRA Iz Kumanova je danas stiglo pet šlepera humanitarne pomoći, vredne 25.000 evra za postradale u poplavama, u prijateljskim gradovima u Srbiji i Repblici Srpskoj. U pratnji konvoja bio je gradonačlenik Kumanova Zoran Damjanovski, sa saradnicima."Došli smo u humanitarnu misiji, gradovima prijateljima u Srbiji i Republici Srpskoj i doneli humanitarnu pomoć u vrednosti 25.000 evra, a još će zaposleni u Gradskoj upravi i javnim preduzećima, za drugu ruku sakupiti 20.000 evra. Pomoći ćemo i u obnovi gde će vam biti potrebna velika materijalna sredstva. Dogovorićemo se šta vam je potrebno", rekao je Damjanovski.

15:26 - VLADA TURSKE UPUTILA POMOĆ SVILAJNCU

Potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljic i ambasadror Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj uručili su danas Kriznom štabu opštine Svilajnac sušilice za zidove za objekte koji su prethodnih dana ugroženi ili oštećeni u poplavama. Ambasador Turske rekao je da je vlada Turske obezbedila 400 sušilica za zidove za opštine koje su pogođene poplavama a narednih dana obezbediće još 600.

15:07 - "ARTIMEDIA" POMAŽE BOLNICI U SMEDERVSKOJ PALANCI

U humanitarnoj akciji koju su pokrenuli učenici srednje umetničke škole "Artimedia", UMC Company i fondacija "Novi dan - novi život" sakupljena je pomoć namenjena bolnici "Stefan Visoki" iz Smederevske Palanke. "Za dva dana prikupljena je velika količina flaširane vode, hrane, higijenskog materijala, hrane za bebe, pelena, odeće, obuće koju su neprestano donosili učenici i njihovi roditelji. Požrtvovano i odgovorno satima su popisivali pristiglu pomoć, razvrstavali je i paklovali, usput pišući pisamca podrške onima kojima će ova pomoć značiti", navodi se u saopštenju. - EMS DONIRAO 10 MILIONA DINARA Javno preduzeće Elektromreža Srbije doniralo je 10 miliona dinara za ugrožene od poplava, saopštilo je to preduzeće. Ova donacija, kako kažu u EMS-u, predstavlja izraz solidarnosti u teškim trenucima i pokušaj da se olakša situacija ljudima koji su pogođeni nezapamćenom katastrofom.

14:54 - OPŠTINA BARAJEVO UPLATILA DVA MILIONA DINARA

Gradska opština Barajevo uplatila je dva miliona dinara na namenski račun Grada Beograda za pomoć poplavljenim područjima, a sve u cilju doprinosa saniranja posledica, pre svega , na teritoriji opština Lazarevac i Obrenovac, saopštio je danas Štab za vanredne situuacije te opštine. Kako je navedeno, na teritoriji barajevske opštine do sada je evidentirano više od 300 lica evakuisanih sa poplavljenih područja, uglavnom iz Obrenovca.

14:53 - NEMAČKA POVEĆAVA POMOĆ NA MILION EVRA

Nemačka će izdvojiti još 650.000 evra za žrtve poplava na Balkanu čime će ukupna vrednost nemačke pomoći za poplavama ugrožena područja dostići milion evra. "Štajnmajer: Nemačka vlada povećava pomoć za žrtve poplava na milion evra", saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova na svom Tviter nalogu. Ova sredstva su, kako navodi ministarstvo, naročito namenjena radu nemačke Službe za tehničku pomoć čiji su stručnjaci već angažovani u Srbiji. Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke već je tokom vikenda izdvojilo 350.000 evra za mere hitne pomoći za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

14:13 - „ZLATIBOR VODA“ POMAŽE UGROŽENIMA

Kompanija „Zlatibor voda“ isporučila je oko 70.000 flaša negazirane vode u Šabac, Pećince, na aerodrom Batajnica i u Smederevsku Palanku. U ovoj firmi planiraju da u akcije pomoći ugroženim područjima uključe i građevnisku firmu „Maksimgradnju“, ali i kompaniju „Simexoriginal“ Iz Subotice, „Vinariju Čoka“ iz Čoke,„Higlo“ iz Horgoša i „Mek Sistem“ iz Subotice.

13:52 - KRAŠ DONIRAO 20 TONA PROIZVODA

Hrvatska prehrambena industrija Kraš d.d. aktivno se uključila u pružanje pomoći poplavljenim područjima u regionu, i do sada je uputila kamione sa oko 20 tona različitih prehrambenih proizvoda ugroženim stanovnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH). Kako se navodi u saopštenju kompanije, akcija je nastavljena prikupljanjem finansijske donacije radnika Kraša, a koja će biti uplaćena na službeni račun za prikupljanje sredstava za pomoć poplavljenim područjima.

U fabričkom krugu parkirani su kamioni u koje se utovaruju donacije u stvarima i higijenskim potrepštinama, koje takođe donose radnici kompanije.

U akciju Kraša, aktivno su uključene i njene fabrike "Mira" Prijedor i "Karolina" Osijek, a kompanija je u kontaktu i sa poslovnim parterima i prijateljima kako bi što pre pružili preko potrebnu podršku stanovnicima poplavljenih područja u ovim teškim trenucima, navodi se u saopštenju hrvatske kompanije.

13:50 - POMOĆ BRITIŠ AMERIKAN TOBAKO

Kompanija Britiš amerikan tobako je uputila pomoć koja se sastoji od 20.000 komada pelena, više od 20.000 litara flaširane vode, 5.000 komada konzervirane hrane, više od 2.000 litara sredstava za dezinfekciju i ličnu higijenu, 30 pari čizama, 30 HTZ odela, kao i dva velika agregata za struju. Svesni razmera katastrofe koja je zadesila Srbiju, kompanija BAT će nastaviti da prati razvoj situacije i da pomaže u skladu sa svojim mogućnostima, navodi se u saopštenju.

13:38 - ZAPOSLENI U RFZO SE ODREKLI DNEVNICE

Zaposleni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) odrekli su se jedne dnevnice u želji da pokažu solidarnost i pomognu postradalima u poplavama, saopštio je taj fond. Novac će sutra biti uplaćen na račun Vlade Srbije.

13:28 - PREDSEDNIK NIKOLIĆ DONEO POMOĆ SMEDEREVSKOJ PALANCI

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas humanitarnu pomoć u hrani, vodi, opremi za bebe i sredstvima za higijenu građanima Smederevske Palanke. Nikolić je prisustvovao zajedničkoj sednici okružnog i opštinskog štaba za vanredne situacije i obišao Karađorđevo naselje i javno komunalno preduzeće za proizvodnju i distribuciju vode. Sa Nikolićem je u Smederevsku Palanku došla i njegova supruga i predsednica upravnog odbora Fondacije Dragica Nikolić.

13:20 - HUAVEI OBEZBEDIO TRI MILIONA DINARA ZA POMOĆ UGROŽENIMA

Jedna od vodećih svetskih IKT kompanija Huavei Tehnolodžis (Huawei) izdvojila je tri miliona dinara za pomoć lokalnim vlastima u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima. Generalni menadžer kompanije Huavei Vei Venjuan je izrazio nadu da će ova donacija značiti ljudima koji su ostali bez krova nad glavom i kojima je trenutno svaki vid pomoći od izuzetnog značaja.

13:20 - HUAVEI OBEZBEDIO TRI MILIONA DINARA ZA POMOĆ UGROŽENIMA

Jedna od vodećih svetskih IKT kompanija Huavei Tehnolodžis (Huawei) izdvojila je tri miliona dinara za pomoć lokalnim vlastima u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima. Generalni menadžer kompanije Huavei Vei Venjuan je izrazio nadu da će ova donacija značiti ljudima koji su ostali bez krova nad glavom i kojima je trenutno svaki vid pomoći od izuzetnog značaja.

13:04 - TELENOROVI KORISNICI POSLALI UKUPNO 460.408 PORUKA

Telenorovi korisnici poslali su ukupno 460.408 poruka na humanitarni broj 1003, namenjen za pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima, saopšteno je danas iz te kompanije. Slanjem poruke na broj 1003 korisnici se mogu pridružiti akciji prikupljanja sredstava za pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije, koju je inicirala Vlada Srbije. Sredstva građana prikupljena ovim putem biće upotrebljena za pružanje neophodne pomoći ugroženom stanovništvu i sanaciju štete nastale u poplavama. Cena poruke je 100 dinara, a na donirani iznos ne naplaćuje se porez, navodi se u saopštenju.

12:59 - MAKEDONSKA PELISTERKA POSLALA 10 ŠLEPERA FLAŠIRANE VODE

Makedonski proizvođač i distributer vode, kompanija Pelisterka,poslala je 10 šlepera sa 225.000 litara flaširane vode.

"Sa najvećom zabrinutošću pratimo dešavanja u Srbiji, ljudska solidarnost i želja da se pomogne narodu Srbije sada treba da su najjači. Bez razmišljanja smo doneli odluku da pošaljemo ovaj konvoj sa svežom pijaćom vodom, u nadi da ćemo na taj način makar malo olakšati kriznu situaciju i biti od pomoći svima koji su u bici sa prirodom", navodi se u saopštenju Pelisterke.

12:43 - AVIONOM ER SRBIJE STIGAO PRVI KONTIGENT POMOĆI DIJASPORE IZ ŠVEDSKE

Prvi kontigent humanitarne pomoći srpske dijaspore u Švedskoj, sakupljen u akciji "Help for Serbia from Sweden" stigao je avionom Er Srbija. Prvu pošiljku, tešku oko dve tone, skupile su organizacije srpske dijaspore u gradovima Švedske. Kompletan tekst pročitajte OVDE.

12:25 - POMOĆ FONDACIJE "ANA I VLADE DIVAC" I OKS

Fondacija "Ana i Vlade Divac" i Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Crvenim krstom prikupili su do sada 150 džakova ćebadi, peškira i posteljine, 150 džakova ženske odeće, 350 džakova dečije, 220 muške i 70 džakova sa obućom. Među prikupljenom pomoći su i paketi pelena, hrana i mleko za bebe i sredstva za ličnu higijenu.

12:20 - POMOĆ CENTRO ŠTAMPA HOLDINGA

Kompanija Centro Štampa Holding, koju čine MOJ KIOSK Stampa, Centrosinergija i Centrologistika, izdvojila je pomoć ugroženim u poplavama u iznosu od dva miliona dinara. Milion dinara je upotrebljeno za kupovinu džakova, a drugi deo donacije je u proizvodima. Kompanija je ustupila svoja vozila za prevoz humanitarne pomoći.

12:07 - GRAĐANI PEĆI SAKUPILI 409.277 DINARA

Krizni štab opštine Peć uplatio je na račun Vlade Srbije 409.277 dinara, koje su prikupili građani tog grada za pomoć ugroženima u poplavama u Srbiji. Prikupljena je i humanitarna pomoć od oko 2.200 kilograma u hrani, odeći i higijeni. U Peći će takođe od sutra početi prikupljanje finansijske i druge humanitarne pomoći za građane Republike Srpske, koji su takođe pogođeni poplavama.

11:54 - IZ SRPSKO-RUSKOG CENTRA RAČI PUMPA ZA VODU

Iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu poslata je jedna pumpa za vodu kao pomoć u Raču. Iz tog centra sinoć su upućena dva agregata za Obrenovac za napajanje strujom. Agregati su deo opreme koja u Srbiju stiže iz Rusije od početka ugroženosti od poplava.

11:51 - "PROSVETA" SLALA I KNjIGE ZA DECU

Izdavačko preduzeće "Prosveta" uplatilo je na račun Vlade Srbije novčana sredstva namenjena pomoći postradalim područjima od poplava i doniralo više od sedamdeset naslova knjiga za decu i odrasle.

11:42 - JRB UPLATIO MILION DINARA

Jugoslovensko rečno brodarstvo (JRB) uplatilo je donaciju u iznosu od milion dinara na račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplave, a na poziv JRB odazvao se i veliki broj poslovnih partnera, koji su pomogli finansijski i nabavkom vode, hrane i drugih stvari potrebnih postradalima.

Brodovi "Stig", "Raška" i "Kumanovo" snabdeveni gorivom i sa kompletnom posadom spremni za intervencije i stavljeni na raspolaganje policiji i Lučkoj kapetaniji. U akciji odbrane Šapca i Sremske Mitrovice angažovano je 10 upravljača čamcima. JRB je tokom vikenda obezbeđivalo hranu i vodu za sve koji su u Makišu punili džakove peskom.

11:32 - ŠLEPER POMOĆI IZ KOTORA ZA OBRENOVAC

Šleper pomoći upućen je iz Kotora za Obrenovac. U koordinaciji lokalnih nevladinih organizacija (NVO) i Crvenog krsta (CK), u okviru humanitarne akcije "Kotor ne zaboravlja, kompletirana je pomoć za stanovništvo Obrenovca, koje je pogođeno katastrofalnom poplavom. Šleper, koji je obezbedila kotorska kompanija Ekspo komerc, je krenuo sinoć, a pomoć se sastoji od tona sortirane i upakovane pomoći u vidu hrane, sredstava za higijenu, odeće, obuće.

11:19 - SOSIJETE ŽENARAL BANKA DAJE 10 MILIONA DINARA

Sosijete ženeral banka najavila je da će donirati finansijsku pomoć od 10 miliona dinara, koja će biti uplaćena na račun Vlade Srbije otvoren za tu svrhu. Sredstva će biti usmerena za pomoć ugroženima u poplavama, kao i za sanaciju štete. Donacija će biti realizovana u okviru humanitarne akcije "Teleton", koju 25. maja organizuje RTS.

11:12 - PERSU MARKETI: OD SVAKOG RAČUNA PO DINAR ZA POMOĆ

Persu marketi u periodu od 20. maja do 20. juna od svakog računa doniraju po jedan dinar za najugroženije, saopštio je trgovinski lanac iz Zrenjanina. Očekuje se da će na ovaj način biti prikupljena donacija veća od jedan milion dinara, koja će biti uplaćena na namenski račun za pomoć ugroženima.

11:01 - URUČENA POMOĆ EULEKSA

Komesar Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i regovanje u kriznim situacijama Kristalina Georgieva predala je jutros Vladi Srbije opremu koja će omogućiti da oko hiljadu porodica na postradalim područjima ima struju.

10:51 - RTB BOR POSLAO STO PUMPI ZA OBRENOVAC

Rudarsko-topioničarski basen Bor kupio je i u potopljeni Obrenovac poslao 100 pumpi za ispumpavanje vode sa manje pristupačnih mesta, saopšteno je danas iz kompanije. Reč je o pumpama malog kapaciteta koje crpu 10 litara u sekundi, i za sat vremena mogu da ispumpaju 35 kubika vode iz podruma zgrada i kuća. Pumpe su uručene obrenovačkoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

Kombinat bakra je, kao prvu pomoć u vanrednoj situaciji u Srbiji zbog elementarne nepogode i poplave, Obrenovčanima uputio pomoć u hrani, piću, ćebadima i čamcima, a u odbrani Šapca je, u dogovoru sa Sektorom Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, učestvovalo i pedesetak rudara iz Bora

10:39 - FEST UPLATIO MILION DINARA

Direkcija FEST-a uplatila je milion dinara na namenski račungrada Beograda za pomoć nastradalima u poplavama.

10:18 - ZAPOSLENI U "GALENICI" POSLALI PAKETE

Članovi Sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata prikupljeno je 50 većih kutija robe koje su dostavljene Crvenom krstu Zemun. Prikupljeno je sedam kutija bebi hrane i opreme, šest kutija konzervirane hrane, pet kutija higijenskih preparata, šest kutija sredstava za dezinfekciju i kućne hemije, 10 kutija obuće i odeće, dve kutije veša i čarapa, pet kutija pelena i uložaka i kutiju igračaka.

10:03 - GROCKA POMAŽE PARAĆINU

Štab za vanredne situacije i GO Grocka poslala je pomoć u vidu odeće, ćebadi i posteljina Paraćinu. Informaciju o potrebnoj pomoći dobili smo preko Stalne konferencije gradova i opština. Kamion prepun stvari krenuo je u 9.30 za Paraćin. Prevoz je obezbedila firma "D Dača" vlasnika Dalibora Sanojevića iz Grocke.

09:59 - GORIVO ZA EVAKUACIJU

Kompanija Euro Petrol poslala je cisternu sa 10.000 litara goriva kao pomoć u evakuaciji građana.

09:53 - STIGLA HUMANITARNA POMOĆ IZ ŠVEDSKE

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" noćas je stigla humanitarna pomoć koja sadrži tri tone konzervirane hrane, vode, odeće, a koju je ugroženom stanovništvu Srbije uputila Vlade Kraljevine Švedske. "Pomoć u vidu hrane, vode, odeće, obuće, neophodnih sredstava za bebe, sredstava za ličnu higijenu, ali i sanitetskih vozila, čamaca, generatora, pumpi za vodu, goriva, kolica, lopata upućuje se na ugrožena područja, kako bi se pomoglo u sanaciji štete i spasavanju ljudi", navodi se u saopštenju MUP-a. UNICEF Danske za sanaciju šteta prozrokovanih poplavama poslao je, kako se dodaje, pumpe za vodu u vrednosti od 65.000 evra.

Izvor: www.novosti.rs